page-header

EKMEĞİNİ KENDİN YAP

  • 4 su bardağı tam buğday unu (yarı yarıya çavdar da kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Süt ve su karışımını hafif ılıtın, balı ekleyin ve karıştırın. Unu derin bir kaba alın, ortasını açın mayayı dökün. Sıvı karışımını mayanın üzerine ilave edin ve birkaç dakika bekleyin. Tuzu, yumurtayı ve zeytinyağını da ekledikten sonra yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduktan sonra üzerini streç film ya da bir kapakla kapatıp 1 saat mayalandırın. Geri döndüğünüzde iki katı büyüklüğe ulaşmış olacak. Tekrar hafifçe yoğurup istediğiniz şekli verin ve tepsiye dizin. Baton kek kalıbı kullanıp tost ekmeği gibi dilimleyebilirsiniz ya da küçük sandviç ekmekleri yapabilirsiniz. 20-30 dakika tepside yeniden mayalanmalarını sağladıktan sonra üzerlerine yumurta beyazı sürerek biraz keten tohumu, susam, ay çekirdeği ya da istediğiniz tohumları serpiştirin. Önceden 220 derecede ısıttığınız fırında en fazla 10 dakika pişirin, bu işlem kabuğunun çıtır olmasını sağlıyor. Isıyı 180-190 Dereceye düşürüp tekrar 25-30 dakika güzelce kızarana kadar pişirin. Bu sırada ara ara kontrol etmeyi unutmayın. Her fırının performansı farklı olabilir. Ekmeğin şekli de pişme süresini etkiliyor.  Zaten o mükemmel kokusu unutmanıza pek fırsat vermeyecek. Ölmeden önce mutlaka denenmesi gerekenlerde top 10’da. Kendi ekmeğini kendiniz yapıp sıcacıkken bir kahvaltıda yemeden ölmeyin derim.

Back to top of page