- 2.5 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
- 2-3 yemek kaşığı pekmez
- Susam
Unu derin bir kaba alın. Ortasını açın ve mayayı dökün. Balı, ılık suyun içine ilave edin ve karıştırın. Karışımı mayanın üzerine dökün birkaç dakika bekleyin. Tuzu da ekleyip yoğurmaya başlayın. Çok yumuşak bir hamur istemiyoruz zaten, bu yüzden kolayca toparlanacaktır. Güzelce yoğurduğunuz hamurun üzerini streç film ya da bir kapakla kapatıp 40 dakika bekletin. Çok uzun süre mayalamayın, çünkü ekmek gibi kabarık bir hamur da istemiyoruz. Mayalanan hamuru tezgâha alın ve bıçakla 4 eşit parçaya bölün. Daha küçük simitler elde etmek istiyorsanız daha fazla parçaya da bölebilirsiniz. Bu ölçülerle 4-5 adet normal simit çıkıyor. Her bir parçayı elinizle silindir şeklinde yuvarlayarak yaklaşık 50 cm uzatın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika daha bekletin. Ardından tekrar yuvarlayarak 70-80 cm olacak şekilde uzatın. Simitçiler bu silindirlere “fitil” diyorlar. Sonrasında her bir fitili iki ucundan tutup burgu halinde ikili şekilde sarın ve tekrar uçlarını birleştirip simit haline getirin. Pekmezi geniş bir tabağa alın ve aynı ölçüde su ilave ederek seyreltin. Simitleri önce pekmeze bulayın, ardından susama. Pekmezden çıkardıktan sonra biraz süzün havada, çok sulu kalmasın. Orijinal simit tarifinde simitçiler kavrulmuş susam kullanıyorlar. Bazı mineral ve vitamin değerlerinde, ayrıca küçük bir miktar protein değerinde kayıp olacağı için ben kavurmak istemedim. Siz isterseniz öncesinde kavurabilirsiniz.
Önceden 220 derecede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirmeniz yeterli simitleri. Sonrasında mis gibi bir koku ve ucundan bir parça kopardığında “çıtırt” diye bir ses zaten karşılayacak sizi. Tabi ki odun ateşinde ya da mermerde pişirme şansınız varsa, çok daha güzel kokulu simitler de elde edebilirsiniz. Ancak bu haliyle de kesinlikle çok iyi. Beyaz un kullanmadan ve evde kendi ellerinizle yapacağınız sağlıklı bir simit olarak düşündüğünüzde gerçek sokak simidinin tadına kesinlikle çok yakın. Bunu bir kahvaltı sofrasında, beyaz peynir, zeytin, domates ve yanına kendi yaptığınız şekersiz meyve reçeli ya da tahin pekmezle değerlendirmenizi kesinlikle öneririm.